Showing posts with label Kalau takda ujian. Show all posts
Showing posts with label Kalau takda ujian. Show all posts

Senarai barang yang perlu dibawa ke UITM dll



Assalamualaikum. Jadi disebabkan tak lama lagi aku kena sambung study ke UITM kampus Jasin Melaka , perasaan nak kemas barang rasa berkobar-kobar. Untuk elakkan barang tertingal aku cadangkan korang buat checklist barang yang kena bawa. Janganlah pula korang pergi bawa semua barang yang ada dekat rumah tu. Dibuatnya dapat kolej tinggat atas , tak ke naya namanya tu.


Jadi kita mulakan dengan apa yang penting sekali. Kalau korang tak bawa , memang korang menangis lah dekat situ.

VVIS (Very very important stuffs)

1) Surat tawaran UITM. - (4 copy.) Kalau tak silap lah. Tapi lagi bagus print 5/6 helai.
2) Gambar passport. - (12/13 keping) . Gambar memang penting sebab nanti korang kena tampal gambar tu masa pendaftaran . 
3) Sijil SPM & etc
4) Salinan IC sendiri, ibu dan bapa yang dah disahkan
5) Borang medical checkup
6) IC, Duit, dan segala barang yang patut ada dalam dompet
7) Segala kelengkapan yang patut bawa. Ada diberi dalam surat


Kelengkapan bilik tidur.

1) Cadar & sarung bantal
2) Bantal (kena bawa sendiri)
3) Selimut, stokin
4) Iron
5) Sejadah
6) Telekung
7) Hanger dengan sepit baju
8) Botol air
9) Karpet kecil


Makanan. 

1) Makanan ringan. Korang wajib bawa. Percayalah cakap aku yang korang akan sentiasa lapar terutamanya tengah malam. Dalam seminggu ada 2 kali pasar malam jadi cafe akan tutup masa tengah hari. Kalau korang jenis bangun lambat memang jenuh nak tunggu pasar malam.
2) Roti dan nutella .Untuk breakfast kan. Tak pun masa malas nak turun pergi cafe.
3) Meegi atau bubur. 
4) Air mineral - Yang ini memang wajib ! Baik suruh parents korang beli satu kotak air. Senang.




Pakaian.


1) Pakaian yang dibawa perlu ikut sahsiah diri. Boleh tengok panduan yang korang dah print.
2) Stokin untuk perempuan. Wajib. Siapa yang tak pakai stokin tu masa mds korang diwajibkan pakai jadi siapkan awal2. Tapi sebagai wanita Islam memang kita diwajibkan menutup bahagian kaki.
3) Tuala muka . Yang ini memang aku sentiasa bawa. Senang nak lap peluh atau tengah berhingus tahap kalau tergelak mesti keluar.
4) Baju sukan. Kalau UITM baju warna putih.
5) Kasut sukan dan kasut sarung. 
6) Selipar toilet.
7) Towel/ Sanitary pads
8) Tudung/ kerongsang/ anak tudung. Tak silap aku, masa MDS semua wajib pakai tudung kecuali untuk non muslim. Jadi korang yang free hair tu sediakan tudung awal-awal nanti takda lah susah nak pinjam orang lain punya.
9) Segala macam seluar. Yang ketat dilarang keras. Berpotensi untuk disaman.
10) Baju kurung. 
11) Waktu MDS UITM selalu suruh pakai pakaian hitam putih. Alah pakai je baju sekolah dulu. Beli kain warna hitam atau navy blue untuk perempuan. Kalau lelaki baju putih juga dan lengan panjang.



Barang peribadi

1) Sabun mandi
2) Berus gigi / ubat gigi
3) Sikat/deodarant/ketip kuku
4) Pencuci muka/baldi/shampoo
5) Segala macam mekap . Kalau korang pakailah
6) Spek mata. Jangan lupa bawak kalau korang ni mata rabun .


Barang lain

1) Minyak angin
2) Laptop .
3) Notebook 
4) Payung
5) Ubat bagi yang ada penyakit
6) Handbag.
7) Padlock dengan kunci
8) Tali untuk letak kunci. Supaya senang nanti tarik je keluar dari handbag.
9) Cotton bud/tisu/wet tissue.
10) Tong sampah/plastik/surat khabar lama
11) Pinggan/mangkuk/cawan/sudu garpu/ sabun dan berus cuci pinggan
12) Heater. Nak buat meegi. Boleh kongsi
13) Penyangkut yang boleh gam kat dinding, Boleh sangkut tudung/kunci.


Okk. Tamat lah sudah. Kalau rasa tak cukup tambahlah sendiri. Pastikan ramai yang akan tolong angkut barang.