Showing posts with label UITM. Show all posts
Showing posts with label UITM. Show all posts

Pengalaman latihan industri Diploma Pengurusan Ladang (DPIM)


Assalamualaikum. 

Sekian lama terbiar blog ni so aku decide untuk update lah sedikit pasal pengalaman LI ataupun orang selalu panggil praktikal. Tapi sebelum tu aku mintak maaf sangat kalau komen korang dibiarkan begitu sahaja sebab aku pun jarang bukak blog ni. Ikutkan hati dah malas nak update tapi apa lah sangat sekadar nak berkongsi info dan idea sikit lah bagi yang blur-blur katak macam aku. Lagipun ada stalker terhebat dalam kalangan kawan aku ni selalu tanya bila nak update blog. Haha 

Aku nak ingatkan post kali ni sangat panjang dan kalau korang baca sampai habis insyaallah korang akan dapat sesuatu yang bermanfaat. Tapi kalau malas nak baca penerangan panjang lebar ni korang pi tarik kawan kau tu suruh dia baca lepas tu ringkaskan je dekat kau. Pemalas!

Jadi siapa yang ambil DPIM korang memang sah-sah lah wajib praktikal walaupun benci sekalipun. Macam aku praktikal masa SEM 6 dan sekarang ni masih belum habis lagi sebab aku kena buat presentation tak lama lagi. 

Praktikal ni lebih kurang macam korang bekerja jugaklah. Bagi yang tak pernah langsung ada pengalaman bekerja, memang akan rasa berdebar lagi-lagi korang praktikal tempat yang memang tak pernah korang pergi. Macam aku memang tak kerja daripada dulu jadi aku pun lebih kurang nebes juga dan paling kelakar acah-acah pergi praktikal sorang je tanpa kawan :p

Masa SEM 5, lecturer akan panggil 1 batch untuk buat perjumpaan berkenaan LI dan akan diterangkan prosedur yang aku akan lalui nanti. Bawah ni lebih kurang apa yang diceritakan dalam meeting tu.

1) Tempat yang dicadangkan untuk siswa dan siswi.
Nama pun cadangan so korang boleh lah pilih sama ada nak pergi atau tak. Contoh untuk siswi DICADANGKAN masuk praktikal tempat yang tak hardcore sangat contoh pejabat atau ladang biasa tapi kalau kau nak pergi Tabung Haji atau Sime Darby tu lantak kau lah labu. Takda siapa pun nak halang cuma nanti jangan pula meraung nak balik rumah :p 

Untuk siswa pun ada beberapa cadangan yang diberi dan sangat digalakkan masuk ladang untuk buat kerja-kerja ladang tapi kalau nak duduk ofis je pom bolehhh. Dan katakan lah tempat yang korang apply tu senyap seribu bahasa je mungkin bermakna korang tak diterima atau memang surat tu tak sampai. 

2) Tempoh masa yang diberi.
Tempoh masa yang diberi dekat korang adalah kot beberapa bulan atau minggu untuk siapkan semua resume dan segala mak alah yang diperlukan seperti transcript. Ehh korang jangan ingat dah ada semuanya akan setel. Tak ok. Korang pun kena pergi carik mana-mana lecturer yang pernah ajar korang sebelum ni dan masih berada dekat kampus korang tu lah untuk dapatkan pengesahan daripada dia seperti tandatangan dan cop. Nampak macam leceh kan tapi tak pun sebenarnya lagi-lagi kalau korang baik dengan lecturer senang je mintak. Tapi aku dulu tak mintak cop pun cuma mintak tandatangan je mintak pengesahan haha.

Selepas dah setel dan pass dekat lecturer in charge, korang tunggu lah permohonan korang di pos kepada syarikat yang korang mintak dan sebab tu sangat penting korang dapatkan alamat HQ yang betul. Contoh korang pilih nak praktikal dekat Pejabat FAMA Daerah Kota Setar tapi korang kena hantar permohonan tu dekat HQ FAMA Kedah. Lebih kurang gitulah masa aku apply hari tu.


3) Nak pilih dekat atau jauh.
Yang ini ikut suka hati korang nak pergi jauh atau dekat. Kalau jenis tak boleh pisah dengan family atau memang mak ayah tak kasi pergi jauh korang ambil je lah dekat-dekat. Duduk je dengan family tu jimat duit. Tapi kalau korang nak pergi jauh sampai Perlis pun takda orang heran pun sebab yang nak pergi ke hujung Malaysia tu korang jugak.

Lagi satu, digalakkan pergi dengan kawan nanti takdalah tercongok je lagi yang macam aku ni susah nak bergaul dengan orang baru. Memang ambil masa berbulan lah baru aku nak bukak mulut kalau tak memang aku zip je mulut ni. Ada emas kan mana boleh bukak.


4) Hello Encik, permohonan saya macam mana?
Dah nama pun permohonan jadi memang lah slow sikit encik-encik tu nak respon. Dia ada banyak lagi kerja nak siapkan jadi korang tunggu lah sikit. Ada sesetengah company tu dia terus call student yang berjaya dan selalunya pakai nombor ofis. So korang jangan lah mengada tak nak angkat nanti tak berjaya masuk tau lah. Dan korang jangan terkejut ada yang buat interview masa call tu macam MARDI Jalan Kebun yang ada dekat Selangor tu. Ni aku dah pecah rahsia ni jadi korang yang nak praktikal sini siap sedia lah ye. And plish jangan tanya soalan apa sebab aku pun takk mintak sini.

Interview selalunya fully English jadi korang dilarang gagap dan cakap tak tahu lah jawapannya encik. Memang korang tak lepas nak masuk sebab ada juga kawan aku yang jadi macam ni. Ada juga permohonan yang dibalas melalui emel oleh pihak sana jadi rajin-rajin kan jari jemari yang dah gempal tu untuk check emel setiap hari.


5) Saya nak duduk mana ni?
Bukan semua tempat sediakan rumah untuk student praktikal jadi korang kena lah pandai bertanya atau google sendiri sama ada tempat tu ada sediakan rumah. Kalau takda korang pandai-pandai lah sewa sendiri rumah.


Elaun pula sebenarnya atas budi bicara pihak sana jadi kalau takda korang janganlah tak malu pergi mintak banyak kali. Adoi.

6) Yeah saya dah dapat tempat praktikal.
Bila dah berjaya dapat tempat tu tak perlu pun korang nak bagitahu berulang-ulang kali dekat orang lain lagi-lagi yang masih belum dapat apa-apa berita kesian dia tau tak haha :P


--------------------

Ok setel bab atas ni, so aku sambung je lah sikit. Masa praktikal tu korang akan diberi kerja ikut skop yang korang mintak. Nanti ada borang lecturer bagi dan korang kena isi ikut apa yang korang nak belajar. So pihak sana akan tengok lah mana yang dia boleh ajar dekat korang. Praktikal ni bukan bekerja je tapi dalam masa yang sama korang akan belajar banyak benda dan student akan dapat SUPERVISOR yang akan perati kan korang. Alah macam tak biasa je ada SV :P

Segala tingkah laku akan diperhatikan oleh SV sama ada korang ni menepati waktu atau pemalas tahap gaban sampai rasa nak bagi pelempang. Diaorang akan nilai dan bagi markah dekat korang nanti dan kalau perangai korang teruk nauzubillah memang confirm fail. Biar jadi pengajaran sikit dekat orang pemalas macam tu. Tapi kalau perangai baik dan tak melawan SV insyaallah markah cemerlang berwarna warni siap wangi-wangian dia bagi. Silap hari bulan diaorang rindu dekat korang. Haha yelah perangai dah macam anak-anak dia dan confirm sangat korang ni perangai masih budak-budak termasuklah aku. 

Tinggal lagi seminggu korang nak habis praktikal, akan diadakan sesi presentation di hadapan SV. Haaaa present sendiri ok bukan group dan majoriti hampir semua tempat ada buat macam ni. Siapa yang tak buat tu amat beruntung lah beliau.


Sekian habislah cerita pasal praktikal kali ni. Aku praktikal dekat mana? Rahsia. Nanti terkantoi aku ni siapa. Presentation depan lecturer pula aku akan cerita lepas dah setel semuanya. Sekian.



    Pengalaman Sem 3 DPIM


    Assalamualaikum and hye :)

    Akhirnya aku dah habis semester 3 DPIM. Sumpah aku kecewa dengan sem kali ni. TERSANGAT-SANGAT KECEWA!

    Masuk semester baru sekali 2 kelas dibubarkan tanpa notis. Mula-mula aku terkejut jugak lah kan dan pelajar untuk kedua-dua kelas macam orang sesat cari info tanya sana sini. Jawapan masing-masing sama. Dua kelas terakhir ni digunakan untuk budak repeat subjek. Salah satu sebab juga batch aku makin sikit dan itu pun salah satu sebab kelas dibubarkan.

    Kami pun macam orang asing masuk kelas orang lain. Daftar sana sini. Sampai bergaduh dengan budak kelas lain sebab kami masuk kelas diaorang. Tapi aku berjaya masuk kelas yang sama untuk semua subjek dan kawan-kawan aku kelas untuk setiap subjek semua lain.




    TAPI !!!!

    Dekat sini aku listkan subjek yang korang akan ambil untuk semester 3 dpim ok. :)


    1) ACC 100 ( AKAUN) - Korang akan ada assgmnt macam korang buat kat sekolah dulu (aliran akaun) . Subjek yang boleh dikatakan susah kalau korang main-main dan tak fokus dalam kelas. Masa buat asgmnt tu pilihlah kawan yang rajin bukan yang pemalas sampai kau rasa nak tumbuk.


    2) AGR 113 (EKONOMI) - Subjek senang lah jugak berbanding subjek lain.


    3) CTU 211 ( AGAMA) - Pergh ni susah ! Bagi yang tak suka membaca macam aku. :P


    4) ELC 230 (ENGLISH) - Tang ni korang ada writing. Ye lah! Writing yang kena buat karangan tu! Haha . Jangan ingat habis sekolah tak buat karangan :P


    5) HBU 131 - (KOKURIKULUM) - Aku ambil kesatria negara. Dapat A- beb ! Entah apa aku buat pun aku tak tau. Seronok tau ! Lagi-lagi coach dekat Jasin memang sporting gila.


    6) AGR 262- (MAJOR CROPS) - Subjek kedua susah nak mampus ! Korang belajar pasal 4 tanaman utama iaitu PADI,  KOKO,  KELAPA SAWIT dengan ________ (tak ingat) . Bukan sebab aku nyanyuk tapi sebab aku benci subjek ni. Tu je. :P


    7) AGR  161 ( SOIL SCIENCE) - Gila bapak susah nak mampus subjek ni. Antara subjek yang paling ramai student fail setiap semester. Aku tak tahu berhantu sangat subjek ni sampai susah sangat nak lulus. But I managed to get C+ untuk final. Nasib baik kau! 


    Aku merahkan dua subjek terakhir sebab korang kena buat betul-betul !! Subjek ni sangat susah dan semster 4 nanti ada sambungan nya lagi hahaha.

    End Of Semester 2 DPIM (Projek)



    Akhirnya tamat juga semester 2 yang sangat tough ni. Semester kali ni tak ada subjek mengira jadi kerisauan bateri calculator dapat dielakkan. Makin naik semester makin banyak projek dan duit habis digunakan.



    Selain tu kitaorang ada pergi field trip selama 1 hari. Tapi field trip ni ada projek juga yang sedang menanti. Trip pertama kitaorang pergi Taman Botani. Projek untuk Taman Botani adalah berkaitan dengan subjek landscape. Jadi merayau lah kitaorang dekat Taman Botani ni , snap gambar dan selfie sikit-sikit. 
    IMG_20150912_120425
    Taman Botani

    IMG_20150912_114015
    Taman Botani

    C360_2015-09-12-11-10-09-369

    Dan akhirnya 2nd trip ke Fruit Farm Melaka. Masa ni badan dah letih. Masuk dalam bas terus lelap . Nak buat macam mana hati nak balik rumah tapi projek masih belum siap lagi. Dekat sana pula kitaorang kena tengok penyakit pokok dan kenal pasti penyakit jenis apa . 
    IMG_20150912_165620_HDR

    IMG_20150912_155812

    IMG_20150912_174627

    Senarai barang yang perlu dibawa ke UITM dll

    Holiday Decor. Christmas is coming soon

    Assalamualaikum. Jadi disebabkan tak lama lagi aku kena sambung study ke UITM kampus Jasin Melaka , perasaan nak kemas barang rasa berkobar-kobar. Untuk elakkan barang tertingaal aku cadangkan korang buat checklist barang yang kena bawa. Janganlah pula korang pergi bawa semua barang yang ada dekat rumah tu. Dibuatnya dapat kolej tinggat atas , tak ke naya namanya tu.


    Paradise 💕

    Jadi kita mulakan dengan apa yang penting sekali. Kalau korang tak bawa , memang korang menangis lah dekat situ.

    VVIS (Very very important stuffs)

    1) Surat tawaran UITM. - (4 copy.) Kalau tak silap lah. Tapi lagi bagus print 5/6 helai.
    2) Gambar passport. - (12/13 keping) . Gambar memang penting sebab nanti korang kena tampal gambar tu masa pendaftaran . 
    3) Sijil SPM & etc
    4) Salinan IC sendiri, ibu dan bapa yang dah disahkan
    5) Borang medical checkup
    6) IC, Duit, dan segala barang yang patut ada dalam dompet


    Kelengkapan bilik tidur.

    1) Cadar & sarung bantal
    2) Bantal (kena bawa sendiri)
    3) Selimut, stokin
    4) Iron
    5) Sejadah
    6) Telekung
    7) Hanger dengan sepit baju
    8) Botol air
    9) Karpet kecil


    Oreo cupcakes

    Makanan. 

    1) Makanan ringan. Korang wajib bawa. Percayalah cakap aku yang korang akan sentiasa lapar terutamanya tengah malam.
    2) Roti dan nutella .Untuk breakfast kan. Tak pun masa malas nak turun pergi cafe.
    3) Meegi atau bubur. 
    4) Air mineral - Yang ini memang wajib ! Baik suruh parents korang beli satu kotak air. Senang. 



    add a caption


    Pakaian.


    1) Pakaian yang dibawa perlu ikut sahsiah diri. Boleh tengok panduan yang korang dah print.
    2) Stokin untuk perempuan. Wajib. Siapa yang tak pakai stokin tu masa mds korang diwajibkan pakai jadi siapkan awal2. Tapi sebagai wanita Islam memang kita diwajibkan menutup bahagian kaki.
    3) Tuala muka . Yang ini memang aku sentiasa bawa. Senang nak lap peluh atau tengah berhingus tahap kalau tergelak mesti keluar.
    4) Baju sukan. Kalau UITM baju warna putih.
    5) Kasut sukan dan kasut sarung. 
    6) Selipar toilet.
    7) Towel/ Sanitary pads
    8) Tudung/ kerongsang/ anak tudung
    9) Segala macam seluar. Yang ketat dilarang ok. Berdosa
    10) Baju kurung. 
    11) Waktu MDS UITM selalu suruh pakai pakaian hitam putih. Alah pakai je baju sekolah dulu. Beli kain warna hitam atau navy blue. Lain lah kalau korang memang budak Law.

    - | via Tumblr

    Barang peribadi

    1) Sabun mandi
    2) Berus gigi / ubat gigi
    3) Sikat/deodarant/ketip kuku
    4) Pencuci muka/baldi/shampoo
    5) Segala macam mekap . Kalau korang pakailah
    6) Spek mata. Jangan lupa bawak kalau korang ni mata rabun .


    amazing

    Barang lain

    1) Minyak angin
    2) Laptop .
    3) Notebook 
    4) Payung
    5) Ubat bagi yang ada penyakit
    6) Handbag.
    7) Padlock dengan kunci
    8) Tali untuk letak kunci. Supaya senang nanti tarik je keluar dari handbag.
    9) Cotton bud/tisu/wet tissue.
    10) Tong sampah/plastik/surat khabar lama
    11) Pinggan/mangkuk/cawan/sudu garpu/ sabun dan berus cuci pinggan
    12) Heater. Nak buat meegi. Boleh kongsi
    13) Penyangkut yang boleh gam kat dinding, Boleh sangkut tudung/kunci.


    Okk. Tamat lah sudah. Kalau rasa tak cukup tambahlah sendiri. Pastikan ramai yang akan tolong ankut barang