Tips berpuasa bagi yang ada penyakit GASTRIK !



Assalamualaikum guys. Kenyang dah? Di sini aku nak kongsi serba sedikit mengenai tips berpuasa bagi yang Gastrik macam aku. Korang jangan risau gastrik datang waktu bulan puasa ni sekiranya korang ikut tips2 ni.
Insyaallah.


1)   Pakar Gastroenterologi telah bersepakat bahawa sakit perut semasa bulan puasa bukan disebabkan gastrik tapi tabiat pemakanan semasa berbuka. Pesakit harus makan sedikit demi sedikit secara berperingkat supaya perut tidak mengalami kejutan.


2)   Pesakit perlu mengenal pasti makanan yang mengandungi kafein, minuman berkarbonat, makanan pedas, berlemak kari dan minuman keras. Ketika berbuka elakkan mengambil pemakan tersebut untuk mengurangkan rembesan jus usus dengan banyak.


3)   Jangan sesekali meninggalkan waktu bersahur.


4)   Cara terbaik untuk berbuka ialah memulakannya dengan memakan kurma, buah2 ataupun kuih. Tunaikan solat Maghrib dan selepas itu barulah makan makanan berat.


5)   Sekiranya anda mengambil ubat antibiotik. Pastikan anda habiskan ubat tersebut walaupun sakit telah hilang.


Hendak tahu apakah simptom2 gastrik? Jangan lupa beli majalah Anis keluaran Julai Bil 203 ;)

#Saya perlukan pandangan korang. Urgent !



Disebabkan Jumaat depan budak asasi ada dinner jadi aku ambik keputusan untuk beli jubah. This is my first jubah selama aku hidup haha. Bukan aku tak pernah mintak ibu beli tpi alasan ibu :

" akak pendek sangat susah nak carik size"

Dan aku admit that my mom was right. Sangat susah bila jadi hobbit ni. Saiz paling kecik pun 36 dan masih lagi mengelebah ke bawah. Ohh ye, aku perlukan opinion korang nak pakai jubah ni dengan kaler ape sebab aku tak pernah2 pakai baju kaler macam ni. Yang aku dpt pikir sekarang tudung 2 tone pink+itam. Korang rasa?



" Bukan aku tak nak beli yang banyak batu tapi terpikir macam mana nak cuci nanti."

#Hadiah dr GA Eymasu dah dapat =)


Tadi ibu anis datang jenguk anis dekat sini [uitm] dan beri anis sampul surat yang memang anis tunggu2. hehe.




Comel kan? Anis dapat je terus pakai. ANd my sis cakap ada ulat kat tudung akak. Anis pun mengelabah sekali dia kenakan aku ni haa. Rupanya dia cakap pasal brooch ni. Nak jugak cmni? Boleh order dari Eymasu.


Enjoy =)